Simplicity is the key to success
  1. ИталияИталия
  2. английскианглийски
  3. българскибългарски

Новини feed

06-11-2014 - Задълженията на БДЖ възлизат на 565 млн. лв.LINK

Задълженията на БДЖ в момента са 565 милиона лева. Това обяви служебният министърът на транспорта Николина Ангелкова при представяне на отчет за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на служебния кабинет. „БДЖ и сектор „Железници” се превърна в един от основните ни приоритети. Неслучайно фокусът беше насочен натам. Необходима е последователна и дългосрочна визия с кредиторите”, допълни тя.

Според нейните думи са били установени системни проблеми свързани с мерките за безопасност и обучение. Министърът посочва, че от ведомството са се фокусирали върху мерки за преодоляване на тези проблеми. „Всеки ден ставаме свидетели на някаква ситуация в ЖП транспорта, но това е като един жив организъм. Важното е, че сме се фокусирали и със социалните партньори са направени първите стъпки и при последователна политика те ще дадат своя резултат”, обясни Ангелкова.

По отношение на средствата по ОП „Транспорт“ министърът обясни, че няма опасност част от тях да бъдат загубени. Тя коментира, че до края на 2015 г. общо 1,4 млрд. лв. трябва да бъдат разплатени по нея, съобщава агенция "Фокус".

„Имаме увеличение средно на физическото изпълнение на железопътните проекти с 10 %. Имаме три пъти ускоряване на темпа на работа. От железопътните проекти единствено остава високо рисков Лот 1 Димитровград – Харманли”, казва Ангелкова.

„До края на ноември смятам, че ще успеем да подадем ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Една от основните битки бе пътната ос и включването на автомагистрала „Хемус” към програмата. От проектите в ЖП инфраструктурата приоритетни ще са втора фаза на направлението Пловдив - Бургас и Елин Пелин – Ихтиман – Септември. Включили сме целия трети метродиаметър. Ще се започне с най-трудната част от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Красно село”, допълва още служебният министър.

09-06-2014 - Италия внася повече от Китай в България, обяви директор на УникредитLINK

Италианският внос в България е три пъти по-голям от китайския. Италия е третият най-голям търговски партньор на България след Германия и Русия. Това обяви Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк по време на конференцията "България и Италия: изграждаме заедно", организирана от "Конфиндустрия България".

Износът на италианските компании у нас за миналата година се равнява на 1.9 млрд. евро. За сравнение - износът на Китай за България е в размер на 648 млн. евро за 2013 г., посочват от банката.

Италианският бизнес внася в България най-много текстилни и кожени изделия, различни машини и оборудване, потребителски стоки, метали и строителни материали. Италия се нарежда и сред най-големите инвеститори в България с близо 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции за 2013 г. В банковия и застрахователния сектор вложенията за изтеклата година достигат 600 млн. евро, в енергийния и текстилния сектор инвестициите са на стойност от по 300 млн. евро, показва анализ на "Конфиндустрия България".

"Инфраструктурният сектор е ключов за българската икономика, като очакванията са той да се промени много през следващите години", коментира още Казини, цитиран от пресцентъра си. Той посочи, че голямата ниша за развитие на бизнеса в този сектор се дължи на необходимостта от подобряване на транспортната, комуникационната и енергийна инфраструктура на страната, както и възможността за използване на средства от фондовете на ЕС.

Пред представители на италианския бизнес бяха представени възможности за инвестиции в България в енергийния сектор и по конкретно в проекти за биомаса, малки водноелектрически централи и соларни инсталации.

Пазарът на недвижими имоти в България също представлява интерес за италианските компании. Освен на подобряването на настроенията на инвеститорите това се дължи и на стабилните нива на наемите, както и по-ниските цени на имотите и разходите по поддръжка на сградите.

23-05-2014 - Стартира изграждането на интермодален терминал в ПловдивLINK

Пътните и железопътни проекти не трябва да бъдат противопоставяни, защото и двата сектора са еднакво важни за развитието на страната. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на церемонията по подписване на договорите за строителство и надзор на проекта за изграждане на интермодален терминал в Пловдив. По думите му, настоящият проект е своеобразен мост между различните видове транспорт, който ще допринесе за по-ефективната обработка на товарите, които преминават през България.

„Мястото, на което ще бъде изграден терминалът има стратегическо значение, като през него преминават два европейски коридора", каза Петър Киров. Договорът за строителство включва 5 месеца за проектиране и 12 месеца за изграждане. „В края на 2015 г. България ще има модерен интермодален терминал", допълни заместник-министърът.

Строителните дейности ще бъдат извършени от „Трейс Груп Холд" АД, като стойността на договора е 8 570541,45 лв. без ДДС. Надзорът ще се осъществява от Консултант „Рубикон-Тест", като стойността на договора е 448 950,00 лв. без ДДС. Очаква се около 70 човека да бъдат ангажирани при неговото изграждане, а 25 нови работни места ще бъдат открити, когато терминалът започне да функционира.

На днешната церемония присъстваха и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев, заместник-генералният директор Христо Алексиев и др.

Интермодалният терминал ще се изгради на гара Тодор Каблешков, която е част от ж.п. възел Пловдив и е разположена на магистрална ж.п. линия София-Пловдив.
Подходът на автомобилите към терминала ще бъде от запад, като включването ще става директно в Републиканската пътна мрежа (направлението Пловдив-Пещера) без да се преминава през населени пунктове, за да не се създават предпоставки за злополуки и рискове в движението на товарните автомобили.

Проектът предвижда върху площ от 71 450 м?. да бъдат изградени - терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, сграда за митнически контрол и митнически склад, паркинги за товарни и леки автомобили и КПП.

07-04-2014 - Бизнесът: Пловдив е индустриалната столицаLINK

2014-та година ще бъде по-оптимистична за бизнеса, това показват прогнозите на 100-те най-големи компании в България, съобщи в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Георги Руйчев.

Пловдив и региона имат голям потенциал за икономическо развитие и градът може да се превърне в индустриална столица на България, допълни той. По последни данни в общината и областта над 65 000 души са заети в преработвателната индустрия, което е повече от София и повече от Варна и Бургас взети заедно.

Бизнесът в България очаква от правителството да продължи да работи в посока намаляване на сивия сектор в икономиката, заяви още Георги Руйчев и уточни, че една от кампаниите на БФБЛ за намаляване максимално на плащанията в кеш, е допринесла много в това отношение през последните години.

Форумът организира национална конференция “Българската индустрия - мисия възможна” в Пловдив на 11 април, на която се очаква представителите на държаваната и местната власт да обсъдят заедно с участниците от бизнеса приоритетните програми за европейско финансиране за периода 2014-2020 година.

По думите на Руйчев през последните години, българските компании не се оплакават драматично от административни пречки. Те все повече набират опит и са конкурентоспособни на европейския пазар. Успешните бизнеси, в условията на икономическа криза, се крепят основно на увеличаване на износа на българска продукция за чуждите пазари, показват още анализите. Друга характерна черта, е рязкото нарастване на участието на големите компании в България в социално отговорни проекти . Все повече са инвестициите в образование, екология и човешки ресурси.

В конференцията, която ще се проведе в Новотел Пловдив, ще се включат заместик-министърът на икономиката Анна Янева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов. Oчакват се дипломати от посолствата на Германия и Холандия, както и кметове на общини от пловдивска област. Водещ на дискусиите ще бъде Георги Стоев, управляващ партньор на Индустри Уоч, а модератор - Максим Бехар, който е и член на УС на БФБЛ.

04-01-2013 - Туристите наричат Пловдив изгряващ градLINK

“Място, което те пренася в миналото”, “Запазил духа на времето”, “Аристократичен, уютен и гостоприемен”, “Прекрасен град - най-хубавият град в България”, “Уникален град, с добри хора”, “Полъх на древността”, “Най-красивият град, с изключително наследство, история и бъдеще”, “По моя джоб (By my pocket )”, “Уникален град с много паметници и приятни местни хора”, “Изгряващ град (Up and coming city)”. Това са малка част от определенията, дадени от български и чуждестранни туристи за Пловдив, в анкетното проучване, което Общинско предприятие “Туризъм” проведе през миналата година. Данните от него показват, че 99 процента от хората са дали положително мнение за града под тепетата, а четирите най-емблематични и посещавани обекти са Старият град, Античният театър, Тепетата и Античният стадион, чиято популярност значително се е повишила след неговата реставрация.
Всички анкетирани посочват като положителен факта, че продължават да се извършват археологически проучвания в града, както и нуждата да се обърне по-голямо внимание на къщите в Стария град. 27 процента от българските туристи споделят, че по време на престоя си в града не са посетили културно събитие, но биха искали, ако са имали предварителна информация. За чуждестранните туристи този процент е още по-голям - 56%. Това до голяма степен обуславя и причината, поради която значително малък брой български (12%) и чуждестранни туристи (8%) посочват културните събития като нещо, което биха препоръчали на своите близки и приятели. От друга страна анкетираните групи поддържат убеждението, че Пловдив е град на изкуствата и културна столица на България. В тази връзка половината анкетирани, попитани какво мислят за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а, отговарят, че Пловдив е най-подходящият град.
Всички анкетирани туристи считат, че е необходимо да се работи към постигане на по-голяма чистота в града като цяло и към подобряване на инфраструктурата, имаща отношение към туризма.

Гостите
Според проучването най-много чужденци идват в Пловдив от Западна Европа (58%), САЩ (10%), Балканите (9%) и Скандинавските страни (8%). Повечето хора, посетили Пловдив, макар и транзитно, изразяват разочарование, че нямат възможност да прекарат повече време тук, тъй като не са били предварително информирани и подготвени за туристическите услуги, които предлага градът.
Езиковата бариера
За чуждестранните туристи важна необходимост е и информационната обезпеченост, най-вече на английски. Езиковата бариера пречи на нормалното пребиваване на чуждестранните туристи в Пловдив. Те срещат трудности при обикновени дейности като купуване на билети на гарите, ползване на пощенски услуги, пазаруване и т.н. Всички анкетирани чужденци споделят, че в случая туристическите центрове в града поемат посредничеството при осъществяване на широк спектър от услуги за преодоляване на неинформираността и езиковата бариера.

03-01-2013 - Чакаме 2.5 млрд. евро чужди инвестицииLINK

Напълно е възможно общият обем на инвестициите у нас за 2013 година да достигне между 2-2.5 милиарда евро. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов.

През 2010-а година чуждестранните инвестиции бяха около 1 млрд. евро, следващата година се увеличиха до около 1,7 млрд. През 2012-а най-вероятно крайната величина на преките чуждестранни инвестиции ще бъде около 2 млрд. евро, направи сравнение Стефанов. За миналата година инвестициите у нас са били с 30-40% повече в сравнение с 2011-а година, сочи статистиката.

Възможността да се компенсират част от разходите за труд е най-реалният стимул за инвеститорите клас “А”, смята шефът на БАИ. Много от фирмите, с които в последните няколко месеца работихме, заявиха, че подобни мерки биха ги накарали да изберат България пред други конкурентни държави, допълни той. Последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат големите компании да могат да си върнат разходите за осигуровки на новоназначените служители за период от 24 месеца. Условието е работните места да се поддържат най-малко 3 години за малки и средни предприятия и минимум 5 г.- за големите.

Анализите на министерството на икономиката показват, че разходите на държавата по плащането на осигуровки са много по-малко от парите, които ще влязат, ако голям инвеститор стъпи в България.

05-12-2012 - Аутсорсинг бизнесът се обединяваLINK

Българска аутсорсинг асоциация (БАА) се учредява днес с амбицията да превърне България в още по-атрактивна дестинация за инвестиции в сектора.
Сред учредителите на БАА са компании като AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic Enterprise IT и Sofica Group.
Аутсорсинг индустрията ще работи за намаляване на младежката безработица предвид плановете си за утрояване на заетите в сектора през следващите пет години, коментира днес в сутрешния ефир на БНР Стефан Бумов, изпълнителен директор на "Софика Груп".
Той подчерта, че компаниите трябва да се насочат към градове извън София, в които има висши учебни заведения. Смисълът на тази дума идва от това да бъдат изнесени ресурси там, където е най-доброто тяхно качество.
Сектор, към който инвеститорите все още имат интерес е аутсорсинга, като обикновено става въпрос за работа в областта на финансите и счетоводството, каза в сутрешния блок на телевизия и радио България он ер Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.
Според него създаването на тази асоциация е много добра стъпка.
До няколко седмици ще бъде обявена инвестицията на голяма западна фирма, която ще разкрие между 1500 и 2000 работни места в България, съобщи още Стефанов.
По думите му още две фирми имат интерес, но те все още избират между Румъния и България.
Борислав Стефанов коментира, че до края на септември има около 250 млн. евро ръст на преките инвестиции. Очакването му е до края на годината чуждестранните инвестиции да реализират ръст от около 10-15% спрямо миналата година.
По думите му законовите мерки, които има в България по отношение на чуждестранните инвеститори не са достатъчни и не отговарят на изискванията на кризата. Освен това дори и в закона да се приеме точка, според която чуждестранните инвеститори, които разкриват работни места у нас, да получават финансови облекчения – осигуровките на служителите да се покриват от държавата, няма гаранция, че от Министерство на финансите ще решат да отделят тези пари, обясни още Стефанов.

21-11-2012 - Китайски компании с интерес за производство в БългарияLINK

По време на посещението си в Китай министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се срещна с няколко компании от азиатската страна, които проявяват интерес да инвестират у нас.

Компанията Yutong Bus, която е един от водещите световни производители на автобуси, проявява интерес да започне производство в България в партньорство с "Литекс Моторс". В момента между двете компании текат преговори, които се очаква да бъдат финализирани скоро. Това стана ясно по време на срещата на министър Добрев с представителите на Yutong Bus г-н Кент Чън и г-н Бери Люй.

Yutong Bus държи 25 % от вътрешния пазар и 15 % от износа на автобуси, произвеждани в азиатската страна. През изминалата година компанията е произвела 46 700 автобуса и планира през тази броят им да достигне до 52 000.

Компанията Yutong Bus проявява интерес към производството на автобуси за нуждите на обществения градски транспорт, специални автобуси за училищата, както и междуградски автобуси.

България е подходящо място за вашите инвестиции и има дългогодишен опит и традиции в производство като вашето. Ние сме единствената страна в ЕС, където себестойността на продукцията ви ще бъде сравнима с тази в Китай. Това каза министър Добрев по време на срещата си със заместник генералния директор на Noble lift Гари Динг. Компанията е световният № 1 производител на транспалетни колички и кари и в момента търси дестинация за свои инвестиции в Европа.

По думите на министър Добрев както страната като цяло, така и регионът на Пловдив в частност, имат потенциал за развитие на производството на транспалетни колички и кари. В целия свят, когато се каже "мотокар", всички свързват това с България, илюстрира ситуацията Добрев. Той покани мениджмънта на Noble lift да посети България и да се запознае на място с условията за инвестиции у нас.

Технологията за отглеждане на маслодайни рози у нас бе в центъра на вниманието на китайската компания New margin ventures по време на срещата на министър Добрев с висшия й мениджмънт. Уникалната комбинация от подходящ климат и почви превърнаха България в един от водещите износители на розово масло, което е главна съставка за парфюмерийната индустрия в света, каза Добрев на своите домакини.

New margin ventures инвестират в компании от различни сектори. Портфейлът им включва капитали на стойност повече от 1 млрд. долара в над 150 фирми от IT сектора, здравните услуги, технологиите за устойчиво развитие и други. В отговор на интерес от тяхна страна, министър Добрев представи и перспективите за местен добив на газ в България.

28-02-2012 - ПОЛЕТИ ПЛОВДИВ - МОСКВА вече 3 пъти седмично

Три пъти седмично самолети летят редовно от летище Пловдив до Москва през целия зимен сезон, съобщи шефът на аеропорта Дойчин Ангелов. Линията е сезонна и по план трябваше само веднъж на седмица да летят самолети, мислехме, че туристите са повече само по новогодишните празници, но се оказа, че интересът е постоянен, коментира Ангелов. Всеки четвъртък, неделя и понеделник самолетите летят пълни, най-много туристи използват възможността да карат ски на Пампорово. Този сезон се очетава върхов, само през януари през аеропорта са преминали повече от 12 000 туристи.

Източник; в. "Марица", брой 49(6733)/ 28.02.2012г.

28-02-2012 - РЪСТ НА ПРОЕКТИТЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА БИОМАСАLINK

„ Държавните и общинските сгради биха могли да бъдат отоплявани на много по-ниски цени чрез използването на биомаса”, коментира във вторник бившият министър на енергетиката и настоящ директор на Био Пауър АД Илко Йоцев на форум, посветен на използването на биосуровини. Представителите на фирмите поискаха допълнителни мерки, които да стимулират използването на биосуровини за отопление. „В момента внедряването на проекта е доста трудно, макар, че отоплението с биосуровини е много по-евтино”, обясни Йоцев, допълвайки, че около 100 града в страната биха могли да реформират своята енергийна система като внедрят съоръжения за обработка на биомаса. Според данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в момента са представени около 15 запитвания за реализирането на проекти за биомаса с обща мощност от 68 MW. По време на дебата стана ясно, че съществуват достатъчно проекти във връзка с използването на биомасата, чието развитие би било бавно и трудно без инвестиционна рамка, одобрена от Министерството на икономиката, Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите.

За повече информация моля вижте оригиналната статия на посочения по-долу линк:

13-12-2011 - АВИОЛИНИЯ МОСКВА-ПЛОВДИВ СТАРТИРА ЗА НОВА ГОДИНА

Редовна авиолиния Москва-Пловдив стартира от Нова година до края на март, съобщи шефът на летището Дойчин Ангелов. Руският пазар се засилва, сезонната дестинация ще бъде особено активна в началото на януари, когато е руската нова година. Очакванията са само от чартърните полети да кацнат между 15 000 и 20 000 пътници, но точната цифра може да стане ясна едва напролет. Три пъти повече пътници са минали през пловдивското летище през тази година в сравнение с миналата. Годината е успешна, въпреки че се стигна до закриване на линията Милано-Пловдив. Поне още една редовна линия ще има до летище Пловдив през 2012 г., а освен „Райънеър” се очаква още една авиокомпания да стъпи на пловдивския аеропорт.

Източник: в. "Марица" от 13.12.2011

01-12-2011 - ПУСКАТ АВТОБУСИ ДО ЛЕТИЩЕТО

Автобусен транспорт ще има за всеки редовен полет от Международно летище Пловдив, съобщи вчера зам.-кметът Александър Държиков след заседанието на комисията в областта. Засега разписанието на рейсовете Пловдив-Асеновград ще се допълни временно с автобуси до Летището. Успоредно с това ще се обяви конкурс за избор на превозвач на редовна линия, обясни Държиков.

16-11-2011 - MATCHING

От 21 до 23 ноември 2011 г. Булгарстрой Инженеринг ще присъства на MATCHING, бизнес събитие, организирано от Compagnia delle opere (АСОЦИАЦИЯ “ПРИЯТЕЛИ В РАБОТАТА - БЪЛГАРИЯ”), което ще се проведе на традиционния милански панаир в гр. Ро. Предвижда се участието на повече от 2 500 фирми, произхождащи от 40 подбрани държави.
MATCHING се базира на програмирани срещи между участниците и е фундаментално събитие в развитието на бизнес отношенията. Повече подробности на: http://www.e-matching.it/cdo/areaPubblica/home.seam .

11-11-2011 - НСИ: 1,5% РЪСТ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО

Националният Статистически Институт (НСИ) публикува предварителните данни за индекса на промишленото производство. Според доклада през септември 2011 се наблюдава ръст от 1.5% на годишна база в промишленото производство, докато на месечна база ръстът е от 1%.
На месечна база през септември сезонно изгладеният показател на производството в рудодобивната промишленост се е повишил с 10,2%. Преработващата промишленост регистрира ръст от 3,7%, докато производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - със 7,2%.
Що се отнася до преработващата промишленост, най-голям ръст е регистриран в подсектора на ремонтните дейности и инсталациите на машини и съоръжения (40,8%) и производството на метални изделия (14,7%), докато в текстилния сектор се наблюдава спад (14,3%).
На годишна база, обаче, индексът на промишлено производство се е увеличил със 7,7% в добивния сектор, с 2,7% в преработващата промишленост, докато спадът в Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива е 5,1%.

11-11-2011 - ИНВЕСТ БЪЛГАРИЯ: 129 ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ СЪБРАНИ В ЕДИН КАТАЛОГLINK

Изпълнителната агенция Инвест България публикува каталог, който включва 129 потенциални инвестиционни проекта в България. Разработен от екип от експерти в сътрудничество с общините и частните компании, документът представлява различни проекти, поразделени в следните категории: туризъм, производство, урбанизация, недвижими имоти, собственост, инфраструктура, възобновяеми източници, търговия и иновативни проекти.
Освен това каталогът предлага подробна информация за всеки проект, от кого е разработен, кои са собствениците, инфраструктурата, изчислена стойност и контакти.
За да видите целия каталог, е достатъчно да натиснете „link”.

19-10-2011 - НСИ: 38,2% РЪСТ НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС В ЕВРОПА

Националният Статистически Институт (НСИ) публикува предварителните данни относно българския износ за периода януари-юли 2011. В доклада се посочва ръст от 38,2% годишна база на износа от България към Европейския Съюз. Общата му стойност за анализирания период се равнява на 13.8 млрд лева. Сред основните партньори са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, но е отчетен и значителен ръст в износа към Малта, Португалия и Дания.
Що се отнася до вноса, той се е увеличил с 20,2% и общата му стойност за разглеждания период е 14,3 млрд лева, като напредък в сделките отбелязват фирмите от Малта и Литва.
Само през юли износът се е увеличил с 15,5%, докато вносът - с 18,4%. Докладът на Националния статистически институт съобщава за един устойчив ръст на външната търговия във всички сектори, но най-вече в химическата промишленост и производството.

12-10-2011 - СОФИЯ: СТАНЦИИ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛИ

Както бе посочено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след няколко седмици в София ще започне инсталирането на колонки за зареждане на електрически коли. В същото време министърът обяви и намерението си да въведе стимули за закупуване и използване на електрически превозни средства, като например освобождаване от плащане на данък добавена стойност (ДДС), премахване на регистрационни такси и привилегии за паркиране. Министърът също така изяви желанието си да се направи, в дългосрочен план, един мащабен проект, като парижкия например, за отдаване под наем и обмен на екологични автомобили и велосипеди.

30-08-2011 - БЪЛГАРИЯ: С НАЙ-НИСКИ РАЗХОДИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО В ЕВРОПА

Според данните, публикувани в едно от последните проучвания на EC Harris, лондонска компания, която предлага консултантски услуги в сферата на строителството, цените на строителството в България са най-ниските в Европа. Проучването, вземайки предвид стойността на материалите и разходите за труд, разкрива, че България е сред страните с най-ниски разходи в строителния сектор. Анализите на центъра EC Harris взимат като сравнителни данни цените в югоизточна Британия и разделят строителните обекти в 44 различни категории. Сред 56-те страни, обект на анализа, единствено Гана, Мароко, Тунис, Китай, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам са с по-ниски разходи от тези в България. Първите три страни с най-ниски разходи за материали са Тайван, Индия и Шри Ланка, където строителството на една сграда може да струва до 4 пъти по-малко, отколкото в югоизточна Британия. Страните, в които разходите за труд са по-ниски, обаче, са Пакистан и Индия. Швейцария пък е страната, в която разходите за строителство са най-високи

09-06-2011 - НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗА ФИРМИТЕ ОТ ОБЛ. ПИЕМОНТЕ В БЪЛГАРИЯ

На 29 юни 2011, от 17.00 часа, фирма Булгарстрой Инженеринг ООД ще представи проекта „Оризари+”,
в зала Ейнауди на Конгресен център Торино Инконтра, ул. „Нино Коста” № 8, гр. Торино.
Целта на събитието е да представи перспективите за инвестиция в България на фирмите, които
имат интерес да делокализират дейността си в тази страна на силно икономическо развитие.
В хода на събитието ще бъдат описани предимствата на инвестицията: цена на труда и на продукцията,
условия за логистика и транспорт, нископлатена специализирана работна ръка, фискални привилегии и пазарни възможности
в района на Балканите, евентуални проблеми, възникващи при откриване на дейност.
Ще се представи проекта „Оризари+”, разположен върху площ от 350.000 кв.м., намиращи се в околностите на важен производствен център,
влизащ в границите на гр. Пловдив- една стратегическа дестинация за всеки, който желае да развие производствена
или търговска дейност в България.
Ще има около 100 участници, сред които важни предприемачи и местни индустриалци.
Ще се изкажат:
Алберто Анселметто – Изпълнителен Директор на „Булгарстрой Инженеринг”;
Пиер Паоло Герлоне – Председател на Конфимпрезе северозападен и КонфАпи;
Роберто Берути -Sprint (Регионално бюро интернационализация, Пиемонте), към Министерство на икономическото развитие,
Национален институт за външна търговия, Unioncamere - Пиемонте, Finpiemonte, Sace,
Simest.
Пиетро Луиджи Гиа- Председател на Конфиндустрия България
UniCredit Bulbank.
Сред гостите:
Confartigianato Piemonte;
Търговска камара - Торино, чуждестранен сектор.

РЕГИСТРАЦИЯ ЗА СЪБИТИЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ, ИЗПРАЩАЙКИ ИМЕ И ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР НА АДРЕС:
marketing@bulgarstroy.com не по- късно от 25/06/2011

07-06-2011 - СТОИЧКОВ ПРАВИ АКАДЕМИЯ В ОРИЗАРЕ

Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков е дал съгласието си за създаване на академия с неговото име в Оризаре. Това стана ясно вчера, когато Камата заедно с кума си – административния директор на Локомотив Атанас Узунов, посетиха базирания там спортен комплекс на Европейския колеж по икономика и управление. Школата ще е част от проекта му, който успешно се реализира в Етрополе. При достигане на възраст за висше образование най-изявените ще имат шанса да получат спортна стипендия в Европейския колеж. „Искам да направя собствена футболна академия по подобие на проекта в Етрополе. Пловдив малко ми е дал, защото прекалено малък излязох от града. Сега обаче аз мога да дам и ще го направя с желание. Искам след време този проект да стане люпилня за таланти, какъвто имидж имаше Пловдив преди. Вече съм дал съгласието си академията да носи моето име”, заяви Стоичков. След това той прегърна един от бившите си треньори – Петър Какарски. „Ей този човек, заедно с Оги Атанасов ме направиха футболист. Навремето не ми разрешиха да играя за Ботев. След 30 години ще имам тази възможност. Сигурно с бате Славо (обръща се към треньора на Евроколежа Славчоо Хорозов) щяхме да бъдем съотборници. Сега ще работим по един проект”, заяви Стоичков и не пожела да коментира представянето на националния ни отбор срещу Черна гора. Той бе награден от преподавателя в ЕКИУ Спас Гърневски с плакет по случай 10-годишнината от създаването на колежа.
Национален студентски турнир по футбол под патронажа на Христо Стоичков ще организира Европейският колеж по икономика и управление, стана ясно на срещата на представители на висшето училище в лицето на Спас Гърневки и Иван Соколов с мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков.
Турнирът е посветен на 10-годишнината от основаването на ЕКИУ и в него ще се включат футболните отбори на български университети и колежи. Срещите ще се проведат на стадиона в спортния комплекс на Евроколежа в село Оризари. Финалът за купата на първенството ще бъде на 10 октомври, когато висшето ще събере в Международен панаир Пловдив над 3 хил. гости по случай юбилея си.

07-06-2011 - ТРИ ФИРМИ ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЖП ОТСЕЧКАТА СЕПТЕМВРИ - ПЛОВДИВ

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ЖЕЛЕЗНИЯ ПЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАВЪРШЕНА ДО КРАЯ НА 2013 Г.

Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяви класирането на изпълнителите на жп участъка Септември - Пловдив в едномесечен срок от отварянето на офертите на 9 май 2011 г. То е направено по трите позиции на обществената поръчка.
Първият участък - модернизация на жп отсечката Септември – Пазарджик, ще бъде строен от Консорциум "Свителски – РВП Кьоне", София, който е класиран на първо място с цена 57.083 млн. лева и 30 точки от техническа оферта. Консорциумът участва във всички класации. Компанията "Свителски" работи на Балканите. Заедно с "Алпине" ремонтират жп линиите в Босна, рехабилитира в съседна Румъния трасето Букурещ - Кампина. "Свителски" участва и в двата търга за железопътната "Тракия".
В тази позиция най-ниската оферта е на испанско-българското обединение "Ай Джи Ай Жп инфраструктура" - 47.533 млн. лева, но комисията я определя като дъмпингова.
Второ място е отредено на "Порр Технобау унд Умвелт" АД, Австрия.
На трето място комисията е поставила Обединение "Азви - СПХ", София. С по-ниска цена от "Азви - СПХ" е дало обединението "Чи Ем Чи" - "Акмар", но пък техническата оценка на италианското сдружение е 27, а не 30, каквато е максималната стойност.
Вторият участък жп отсечката Пазарджик – Стамболийски е за ДЗЗД "Ай Джи Ей жп инфраструктура", Варна. С цена 49.843 млн. лв. и 30 точки от техническата оферта дружеството е класирано на първо място. Обединението се състои от "Геа 21 груп" - испански холдинг, който има представителства освен в Испания и в съседна Румъния, испанската IGI и българската "Инжстройинженеринг", която строи по оперативна програма "Регионално развитие", завършил е проект по програмата "Транзитни пътища", рехабилитира пътни отсечки на територията на Варна.
На второ място е консорциум "Свителски – РВП Кьоне", София.
На трето е Обединение "Чи Ем Чи – Акмар Джойнт Венчър", Италия.
Третата позиция е за модернизация на жп отсечката Стамболийски - Пловдив. Първото място тук печели "Порр Технобау унд Умвелт" АД, Австрия с цена 50.934 млн. лв. и 30 точки от техническата оферта. Това е първият жп търг, в който участва компанията в България, след безуспешното обжалмана на избора на гръцката "Терна" за Крумово - Първомай. Компанията участва и пътни търгове в България. В страната ни е регистрирана като "Порр България" ООД. Освен в Австрия компанията строи и има представителства в Германия, Швейцария, участвала е в публично-частно партньорство в изграждането на магистрала М6 в Унгария през 2006 г. Има представителства в Средна и Източна Европа. Има сериозен опит в изграждането на тунели, пътища, железници, в управлението на проекти.
Второто място е на обединение "Азви - СПХ", София.
Третото място е за Консорциум "Свителски – РВП Кьоне", София.
Договори с изпълнителите ще бъдат подписани след изтичане на законоустановения срок за обжалване на решението.
Очаква се и изпълнителите да завършат обекта до края на 2013 г. След модернизацията скоростите по участъка следва да са 160-200 км в час.
Отсечката Септември - Пловдив е част от проекта София - Пловдив, включена в оперативна програма "Транспорт". Осъществяването на другите две отсечки - от София до Елин Пелин и от Елин Пелин до Септември ще остане за следващия програмен период.
Позиция 1: Септември - Пазаджик Консорциум "Свителски – РВП Кьоне", София 57.083 млн. лева 30 точки
Позиция 2: Пазарджик - Стамболийски ДЗЗД "Ай Джи Ей жп инфраструктура", Варна 49.843 млн. лв. 30 точки
Позиция 3: Стамболийски - Пловдив "Порр Технобау унд Умвелт" АД, Австрия 50.934 млн. лв. 30 точки

06-06-2011 - ПОТВЪРДИХА КАНДИДАТИТЕ ЗА ЖП ЛИНИЯТА ПЛОВДИВ - СЕПТЕМВРИ

Днес, в 10 ч., в сградата на ДП НКЖИ, на бул. Мария Луиза № 110, комисия назначена от генералния директор на ДП НКЖИ, отвори офертите за оценка на съответствието и стриотелен надзор за проекта „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив – част от Транс-европейската железопътна мрежа”.

Обект на обществената поръчка е: „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив”, по обособени позиции, както следва:
Позиция 1 - Модернизация на железопътната отсечка Септември-Пазарджик, включително гарите Септември и Пазарджик.

Позиция 2 – Модернизация на железопътната отсечка Пазарджик-Стамболийски, включително гарите Огняново и Стамболийски,.

Позиция 3 - Модернизация на железопътната отсечка Стамболийски – Пловдив, включително гара Тодор Каблешков.
Кандидатите могат да участват за цялата поръчка.

Критерий за оценка на офертите е най-ниска цена
Модернизацията на железопътния участък Септември - Пловдив е част от Транс европейската железопътна мрежа и се обуславя от необходимостта железопътната линия да бъде приведена в съответствия с изискванията към Транс-европейските железопътни линии и като част от тях, да отговаря на изискванията за оперативна съвместимост на железопътната инфраструктура. Постигането на тази оперативна съвместимост, както и скорост от 160 км/ч е основна цел на проекта.

• Проектът за оценка на съответствието и строителен надзор е с индикативен бюджет 10 611 795 евро без ДДС.

• Изискването за строителството на жп линии, по които ще се развива висока скорост на влаковете, ще премахне всички съществуващи жп прелези по линията и пресичането на линията с автомобилните пътища ще става чрез надлези или тунели.

• Проектът ще бъде финансиран от Кохезионен фонд на ЕС по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. Управляващ орган на Оперативната програма "Транспорт" е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. ДП „НКЖИ” е бенефициент по проекта.

• Проектът ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на транс-европейските транспортни мрежи.

10 фирми са подали оферти за участие.
1. "Аксиона Инхениерия””, гр. София
2. МОТТ Макдоналд лимитид Великобриания, гр. София
3. Обединение "Прато – Рубикон”, гр. София
4. "Ептиса”, гр. София
5. Консорциум "Инфрам -СГС”, гр. София
6. Консорциум "EPG – ETE" - Айзенбан унд Баупланунгс Гмб, ЕТ "Ел транс инженеринг – ВМ”, гр. София
7. Типса – Ен Ар Консулт, гр.София
8. "ЕПЕК Консулт” ДЗЗД, гр. Пловдив
9. ДЗЗД "Гетинса – Рафаилов”, гр. София
10. Обединение "Луис Бергер – Пьойри – Инфрапроект”, гр.София

25-05-2011 - ОДОБРИХА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Правителството одобри промените на първо четене в закона за пътищата, който предвижда и създаването на Национална Компания за Инфраструктурни Проекти. Целта е, освен реализирането на стратегически инфраструктурни проекти, да се ускори процеса за построяването на автомагистралите Струма, Хемус и Черно море. Автомагистрала Струма ще свързва София с гръцката граница и трябва да бъде завършена до 2015; автомагистрала Хемус ще свързва София с Варна и с черноморското крайбрежие и трябва да бъде открита през 2020, докато автомагистрала Черно море ще предложи една директна връзка между Варна и Бургас.
Освен товa, Министерският Съвет взе решение, че от 20 май до 30 септември движението на тежкотоварни пътни транспортни средства по магистралите и републиканските пътища ще бъде забранено в часовете между 16:00 и 22:00 часа в последния работен ден от седмицата или предпразничен ден и в последния почивен или празничен ден. Забраната включва и земеделски транспортни средства, трактори, машини от строителния сектор, докато единствените изключения засягат транспорта на бързо развалящи се храни и живи животни.

25-05-2011 - БЪДЕЩА АВИОЛИНИЯ ТУРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ

Турският вице-министър-председател Булент Аринк обяви, че скоро ще бъде основана авиолиния между турския град Бурса и България, която ще се обслужва от Turkish Airlines. Все още не са ясни точните подробности по дестинацията от българските летища, нито по полетите.

16-05-2011 - ПРОДЪЛЖАВА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на церемонията на откриването на автомагистрала Люлин, която ще свързва околовръстното шосе на София с международния път Е-79 в посока Гърция обяви, че през следващите 2 години ще бъдат завършени и отворени и магистрала Тракия и автомагистрала Марица. Първата, която ще бъде завършена през юни 2012, ще свързва София с Бургас, докато автомагистрала Марица, която ще бъде готова през 2013г., ще свързва автомагистрала Тракия с турската граница през Свиленград.
Министерският Съвет обяви, че строителството на инфраструктура е един от най-важните приоритети на страна.

13-05-2011 - ОТКРИХА СТРОИТЕЛНАТА ПЛОЩАДКА НА ЖП ЛИНИЯТА ПЛОВДИВ-БУРГАС

Вчера се състоя церемонията по откриване на строителната площадка за ремонтните и обновителни дейности на жп линията Пловдив - Бургас близо до гара Калояновец (област Стара Загора). На откриването на строителната площадка присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите – Симеон Дянков и министърът на транспорта Александър Цветков, италианският посланик – Стефано Бенацо и административният делегат на GCF Едоардо Росси. За Конфиндустрия България участваха президентът Гиа, директорът Касси и териториалният представител Тодоров. Също така присъстваше и почетният консул на Италия в Стара Загора Буцетти.
Откривайки церемонията, административният делегат на GCF Росси отбеляза как компанията добре осъзнава значимостта на проекта и няма да щади своите усилия, за да реализира проекта по най-добрия начин. Посланикът Бенацо подчерта важността на сътрудничеството от страна на българските власти за осъществяването на проекта, изтъквайки подготовката и огромната готовност на GCF за срещи и работа. Накрая, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че проектът ще е от полза не само за икономиката на региона, но и за икономиката на цялата страна и припомни голямото задължение на правителството да продължи напред с инфраструктурните проекти на страната.
Търгът за дейностите е даден на консорциум, сформиран от обединение на Конфиндустрия България GCF (Generali Costruzioni Ferroviarie) е от българските фирми SK14 и Трейс Груп. Проектът ще се финансира от европейските фондове, предвидени от Оперативна Програма Транспорт и ще създаде 600 нови работни места. Цялостната стойност на проекта е около 187 милиона евро и дейностите трябва да бъдат завършени до 3 години. Работите по ремонтиране и обновяване ще позволят на влаковете да развият скорост от 160 км/ч, съответно сегашните са 100 км/ч , и съкратят времето за пътуване между Пловдив и Бургас с около 70 минути.

11-05-2011 - ВИСОКОСКОРОСТНА ЖП ЛИНИЯ БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ

По думите на Сюлейман Караман, генерален директор и президент на Съвета на турската държавната железопътна компания, България и Турция обсъждат възможността за реализирането на високоскоростна жп линия между София и Одрин. Според разясненията на г-н Караман министрите на транспорта и на двете правителства биха започнали преговори и Турция е готова да се заеме с проекта, докато от българска страна са все още на етап оценяване, но добре осъзнават плюсовете, тъй като високоскоростната жп линия би представлявала една огромна възможност за развитие и улеснение на транспорта и връзките между двете страни. Освен това, Караман подчерта, че проектът влиза в плановете на Турция за подобряването на собствените й връзки със зоната от Централна Европа и че след края на 2011 ще бъде поставено началото на високоскоростната линия Одрин – Истанбул.

- ДО ФРАНКФУРТ ЗА 27, 99 ЕВРО

Трета редовна авиолиния на „Райънеър” стартира от летище Пловдив до Франкфурт от 3 ноември, съобщи специално за „Марица” шефът на аеропорта Дойчин Ангелов. Заедно с дестинациите до Лондон и Милано редовните дестинации на нискотарифната компания „Райънеър” стават три.
Маршрутът Пловдив- Франкфурт Хаан ще бъде обслужван два пъти седмично- всеки четвъртък и неделя. Това е първата дестинация до Германия от Пловдив и със сигурност ще бъде много успешна, прогнозират от аеропорта.
Още от днес на сайта на компанията www.rayanair.com можете да намерите новия маршрут със стартови цени на билетите еднопосочно само за 27, 99 евро с включени такси, съобщи Катаржина Габорец, изпълнителен директор на „Райънеър” на отдел „Маркетинг и продажби” за Централна и Източна Европа.
Франкфурт Хаан е отлична дестинация, която допълва мрежата от Пловдив с още 49 нискотарифни маршрута от немския град.

- ДИРЕКТОРЪТ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО В ХОНККОНГ: ТЪРСИМ ПАРТНЬОРИ КАТО ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР

• Ценна е подкрепата ви за китайския бизнес по пътя му към Европа

Международният панаир в Пловдив може да стане мост за китайския бизнес, който търси партньори в Европа и най-вече на Балканите. Това заяви Клиф Уолъс - изпълнителен директор на конгресния и изложбен център в Хонконг по време на визита си в Пловдив през уикенда. Той пристигна по покана на Христина Колева, директор на българския павилион на ЕКСПО 2010 в Шанхай.
Уолъс дискутира с ръководството на панаира възможностите за сътрудничество между изложенията в Пловдив и Хонконг.
Впечатлен съм от всичко, което видях тук. Заслужава си да лобирам за бъдещо взаимно партньорство пред Съвета за развитие на търговията. Това е държавна организация, която консултира китайското правителство в областта на икономическите връзки. Ние търсим панаири като вашия, които могат да подкрепят китайските компании, готови да инвестират в Европа, допълни Уолъс, който е бивш президент на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI.
Пловдивският панаир има много добро представителство в UFI. Именно това ме привлече да посетя изложението, което е сред първите членове на организацията, вече 75 години. Изненадан съм приятно да видя панаир, разположен върху просторен терен, с толкова чисти и зелени площи и паркове. А спокойната атмосфера напълно контрастира с тази в другите изложбени центрове в Европа, която е делова и напрегната.
Огромно предимство е и близостта до центъра на града. Като прибавим и 120-годишната история на този панаир, от който могат да се учат много други по света, си заслужава UFI да фокусира вниманието си именно тук, за да има изложението още по-голям успех. С тези думи Клиф Уолъс обобщи впечатленията си след едночасова разходка из комплекса. Той изтъкна значимостта на публично-частното партньорство като успешна формула за развитие на бизнеса и подчерта, че пловдивският панаир е добър пример за това.
Уолъс заяви, че въпреки негативното влияние на световната икономическа и финансова криза върху панаирната индустрия, той е оптимист за бъдещето на този бизнес. Азия е най-пощадена от кризата. Африка и Близкият изток също не я усетиха силно. Най-сериозно отражение тя даде на Северна Америка и Великобритания, които най-бавно излизат от нея. Европа, която също е засегната, ще се възстанови по-бързо от Щатите, прогнозира директорът на панаира в Хонконг. По думите му положителният ефект от кризата бил, че тя е дала добър урок как да се управлява ефективно бизнесът по време на рецесия.
Главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов коментира, че бъдещите съвместни инициативи с Хонконг и участието на Русия като страна партньор по време на техническото изложение през есента ще бъдат със сигурност ползотворни. Общите прояви ще дадат на нашите клиенти и партньори възможности за разширяване на техния бизнес в региони, които са много перспективни в сегашната икономическа ситуация, убеден е Соколов.
Клиф Уолъс даде заявка за още едно посещение на пловдивското изложение по време на една от следващите му прояви, за да почерпи логистичен опит. Той обеща, че следващото си, трето посещение в България ще организира така, че да участва във Фестивала на маслодайната роза.

- КОНФЕРЕНЦИЯ В ТОРИНО: „БЪЛГАРИЯ: НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИРМИТЕ ОТ ОБЛАСТ ПИЕМОНТЕ”

Миналата сряда в зала Ейнауди на Конгресен Център „Торино Инконтра” се проведе конференцията: „България: нови възможности за фирмите от област Пиемонте”. Българският пазар бе анализиран от различни гледни точки в присъствието на 60 предприемачи, заинтересовани да получат точна и детайлна информация. След встъпителните поздрави и обръщения, председателят на Конфиндустрия България – Пиетро Луиджи Гиа отбеляза пред присъстващите възможностите, които страната предлага, подхождайки практично и най-вече подчертавайки съответните аспекти на отделните стъпки към успеха в предприемачеството. Бе последван от Петя Желева, представител на Диакрон Консултантс – един от членовете на Конфиндустрия България, която обърна внимание на фискалната система в България, като изтъкна най-важните конкурентни аспекти за позициониране на един доходен бизнес в страната. След това организаторът на събитието - Алберто Анселметто, управител на фирма „Булгарстрой инженеринг”, представи на гостите проекта „Оризари Мултицентър”- индустриална зона, която ще бъде реализирана в близост до град Пловдив.
Събитието беше закрито от Пиетро Ореста, представител на „Уникредит Булбанк”, който даде допълнителна информация по темата за финансовите услуги в подкрепа на фирмите.

- ЕК ДАВА 218 МЛН. ЕВРО ЗА ЖП ЛИНИЯ ПЛОВДИВ-БУРГАС

Еврокомисията одобри финансирането на проекта за рехабилитация и модернизация на жп линията Пловдив-Бургас. Средствата са в размер на 218 611 929 евро, от които до 174 889 543 евро е съфинансиране от Кохезионния фонд на ЕС.
Проектът за рехабилитазия на железопътна инфраструктура по участъците на линията Пловдив – Бургас е разделен на три обособени позиции, които включват съответните отсечки: Михайлово – Калояновец; Стара Загора – Ямбол и Завой – Зимница; Церковски – Карнобат.
За изпълните по трите позиции бе избран консорциум „Джи Си Еф – Ск 13” – Трейс рейлинфра”, който предложи да изгради трасето за 316 968 850,42 лв. (без ДДС). Строителството стартира на 11 май, а след решението на ЕК извършените разходи ще бъдат покрити от Оперативна програма „Транспорт”.

- ПОДГОТВЯТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ТЕРМИНАЛА В ПЛОВДИВ

Интермодалният терминал в София няма да се строи през настоящия програмен период, съобщиха от НКЖИ.
Припомняме, че индикативната стойност на проекта е 52 млн. евро. От НКЖИ съобщиха, че вече са водени преговори с Брюксел за пренасочване на тези средства към други проекти. Така шанс за изграждане получава интермодалният терминал в Пловдив, който доскоро не беше ясно дали ще получи финансиране от този програмен период на ОПТ. През лятото проектът беше обявен и за обект с национално значение, което се очаква значително да облекчи процедурите по отчуждаване на земи. Индикативната стойност на терминала в южния град е 11,305 млн. евро, като времето за строителството на базисната инфраструктура е една година, разположена в периода 2012 г. - 2013 г. Към момента има избрана площадка - отново след дълги преговори с общината – мястото е при гара Тодор Каблешков, село Златитрап. В момента се работи по ПУП, провеждането на отчуждителните процедури и подготовката на апликационната форма. Изготвена е и стратегия за реализация чрез публично-частно партньорство и европейските фондове.
Най-приемливит вариант според експертите в НКЖИ е чрез ОПТ да се финансира базисната инфраструктура, като паралелно със строителството ще бъде избран и оператор. Той съответно ще осигури оборудването и цялата логистична дейност на терминала, като ще го оперира за определен период от време. Възможно е да има концесионен интерес и от чужбина - добра възможност за НКЖИ, откъдето признават, че нямат опит в подобна дейност и не биха се наели с оперирането на терминала.

Източник: Списание "Логистика"

- ПУСКАТ АВТОБУСИ ДО ЛЕТИЩЕТО

Автобусен транспорт ще има за всеки редовен полет от Международно летище Пловдив, съобщи вчера зам.-кметът Александър Държиков след заседанието на комисията в областта. Засега разписанието на рейсовете Пловдив-Асеновград ще се допълни временно с автобуси до Летището. Успоредно с това ще се обяви конкурс за избор на превозвач на редовна линия, обясни Държиков.

- ИНТЕРМОДАЛЕН ТЕРМИНАЛ В ПЛОВДИВLINK

Развитието на мрежа от интермодални терминали е един от приоритетите в дългосрочната стратегия за развитие на железопътната инфраструктура. Предвид геостратегическото и икономическото значение и напредналата фаза на подготовка на проекта за интермодален терминал в Пловдив, Министерство на транспорта и НК "Железопътна инфраструктура" предприеха стъпки за включването му за финансиране от ОП "Транспорт" през настоящия програмен период. Индикативната стойност на проекта е 11,305 млн. евро, а строителството е планирано да започне в края на 2012 г. С решение на МС от юли т.г. той получи статут на обект от национално значение.
За проекта:
Финансиране: ОП "Транспорт", ос 3: Подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари
Индикативна стойност: 11.305 млн. евро
График – 2012 - 2013
ЗАВЪРШЕНИ:
1. Прединвестиционно проучване  
2. Идеен Проект
3. Анализ разходи-ползи
4. Стратегия за ПЧП
5. Tръжна стратегия и документация за възлагане на строителство

В ПРОЦЕС:
1. Oдобрение на ПУП
2. Провеждане на отчуждителни процедури
3. Подготовка на апликационна форма за финансиране

Параметри на терминала по генерален план (Етап1/ Етап 2):
Обща площ на терена - 68 870 м2, в това число:
зона за изчакване - 7200 кв.м
контролна зона -287 кв.м
площ за железен път- 6763 м2/ 13 132 кв.м
обслужваща зона- 27 677 м2 / 43 601 кв.м
зелена площ- 26 665 м2 /4372 кв.м
тротоар - 278 кв.м
нова пътна връзка - 3330 кв.м